Menu Sluiten

Laakdal plaatst samen met Campina Energie in totaal 210 zonnepanelen op de gemeentelijke werkplaatsen noord en zuid, de stoomzagerij, het Eepos en de OCMW-keuken/dagcentrum. Deze panelen hebben in totaal een maximum vermogen van 88,2 kWp en wekken jaarlijks meer dan 68,12 MWh elektriciteit op, het jaarverbruik van een 3-tal gezinnen. Daarbij wordt meer dan 11,54 ton CO2 bespaard en is een equivalent aan 531 bomen planten.

Burgercoöperatie Campina Energie zal de panelen plaatsen, financieren en onderhouden. De gemeente zal de opgewekte stroom gedurende 20 jaar afnemen en gebruiken voor de infrastructuur van de gemeente. Na afloop wordt de installatie gratis overgedragen aan het lokaal bestuur.

“Wij willen ons patrimonium verder verduurzamen door o.a. in te zetten op het plaatsen van zonnepanelen”, legt Klimaatschepen Benny Smets uit. “Dit past ook binnen het kader van het ondertekende lokaal Klimaat- en Engergiepact (LEKP) waarbij wij ons engageren om 33 coöperatieve of participatieve hernieuwbare energieprojecten op te starten tegen 2030.”

Het is niet de eerste keer dat het gemeentebestuur investeert in zonnepanelen. Ook op o.a. het gemeentehuis, de gemeentelijke basisscholen,… prijken al heel wat panelen.

“Dit initiatief zorgt ervoor dat de elektriciteitsfactuur verlaagt en de gemeente minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. Bovendien krijgen de Laakdallenaars de kans om via de aankoop van aandelen te participeren en te delen in de winst. Hierover volgt later nog een infomoment”, besluit Benny.

Vergelijkbare artikels