Laakdal staat voor een belangrijke toekomst vol uitdagingen en kansen. Frank Sels, lijsttrekker van Prolaakdal en kandidaat-burgemeester, sprak in een interview met vzw Bataljon uitvoerig over de plannen voor een veilige, leefbare en duurzame gemeente. Als schepen met bevoegdheid voor jeugd gaf hij een inkijk in het uitgebreide programma van Prolaakdal, waarin de stem van jongeren centraal staat. Van verkeersveiligheid tot betaalbaar wonen en van jeugdparticipatie tot sport- en cultuurinitiatieven, Frank Sels biedt een duidelijk en toekomstgericht perspectief voor Laakdal.
Welke thema(‘s) zijn voor jullie absolute prioriteit?
- Veilige, toegankelijke en comfortabele fietspaden
- Betaalbaar wonen op maat van onze gemeente
- Financieel verantwoord, eerlijk en sociaal beleid
Laakdallenaars moeten zich veilig kunnen verplaatsen. Daarom investeren we in veilige, toegankelijke en comfortabele fiets- en voetpaden. Maar ook de bestaande infrastructuur heeft onze aandacht nodig. Een beter onderhoud van wegen en grachten zorgt voor veiligheid, netheid en duurzaamheid. Exact wat we nodig hebben voor een prachtig Laakdal.
Wonen en leven in Laakdal moet aangenaam zijn voor iedereen. Hiervoor kiezen we voor een beleid zonder belastingsverhoging en met aandacht voor betaalbaar wonen op maat van onze landelijke gemeente. Laakdal heeft nood aan een financieel verantwoord, eerlijk en sociaal beleid. Met extra steun voor het verenigingsleven, zodat jong en oud nog meer samen komt en gelijke kansen krijgt. Zij maken Laakdal.
Om onze gemeente meer op de kaart te zetten willen we ondernemerschap stimuleren. Dit door lokale en regionale ondernemers de kans te geven om in ‘partnerschap’ innovatief te investeren in Laakdal.
Hoe gaan jullie voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
Investeren in een mooi aanbod in onze bib en verdere uitbouw van de speeltuin Dennenoord, Ondersteunen van de academie voor muziek, woord en dans om in Laakdal een mooi aanbod te garanderen. Uitwerken van een divers, toegankelijk en betaalbaar aanbod op jeugd, sportief en cultureel vlak. Uitdagende Speelterreintjes duurzaam vernieuwen en uitbouwen in alle buurten van Laakdal in synergie met sportdienst. Elke buurt heeft recht op een speelterreintje.
Bij gemeentelijke initiatieven (11 nov viering, jumelages, huldiging vrijwilligers, openingen, betrekken wij de jeugdverenigingen en leden van de kindergemeenteraad. In Groot-Vorst willen wij ook investeren ter hoogte van de schoolomgeving in een extra speelterrein en een sportterrein i.f.v. de school.
Hoe nemen jullie de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
Door het verder organiseren en faciliteren van een kindergemeenteraad (leerlingen 10 t/m 12 jaar) en Jeugdraad voor de leiding van de jeugdverenigingen.
Daarnaast introduceren wij een ”tienerraad’, waar ook niet georganiseerde jongeren een stem hebben. Bij beslissingen die betrekking hebben op het jeugdbeleid worden deze steeds om advies bevraagd.
Net zoals vorige legislatuur plannen wij ook een ‘grote’ tiener enquête waarin wij willen peilen naar het welzijn van onze jongeren. Met deze resultaten kunnen wij via een participatietraject met de jongeren en hun vertegenwoordigers aan de slag. Hier tegenover stellen wij ook een uitvoeringsbudget.
Na de vorige grote jongeren enquête hebben wij via een participatieproject met jongeren tussen de 10 en 14 jaar een skatepark ontworpen en diverse nieuwe speelterreintjes in buurten ontworpen en gebouwd. Deze vorm van gerichte participatie streven wij verder na. Tenslotte hebben wij op onze Prolaakdal lijst verschillende jongere kandidaten
Wat zijn jullie plannen met verkeer en mobiliteit in onze gemeente?
Wij willen vooral inzetten op veilige & comfortabele fietspaden en veilige schoolomgevingen.
Zo gaan we voor fietspaden langsheen de Averboodse baan, Veerle dorp, Steenweg op Oosterlo, Lakstraat en Steenweg op Veerle-Eindhoutseweg.
In Klein-Vorst wordt de schoolomgeving en doortocht aangepakt ter hoogte van Meerlaarstraat en Geelsebaan. In elke deelgemeente investeren wij ook in een toegankelijke bus accommodatie (Hoppinpunt) met voldoende overdekte fietsstalplaatsen.
We behouden ook de 40% tussenkomst in de aankoop van een Buzzy Pazz. Met het project ‘bike to school’ willen wij ook aan de leerlingen de kans bieden om hun gereden Bucks gezamenlijk te investeren in een gemeentelijk duurzaam project.
In de zagerij starten wij ook een fietsbieb op, waar kids tot 12 jaar een kinderfiets kunnen ‘lenen’.
Hoe willen jullie voor een fijne vrije tijd zorgen van kinderen en jongeren?
Door blijvend te investeren in de gemeentelijke inclusieve speelpleinwerking met leuke activiteiten en uitstappen tijdens de grote vakantie. Daarnaast breiden wij het aanbod van betaalbare sportkampen in de gemeentelijke sporthal en recreatieparken (De Vloed – Eindhoutberg) verder uit met diverse nieuwe sporten.
Na de bouw van skatepark aan de sporthal in Veerle rollen wij ook een mobiel jeugdhuis uit. We blijven ook verdere materieel en financieel participeren in speeltuin Dennenoord door de aankoop van speeltoestellen en door het aanbieden van een ‘jobstudent’ tijdens de zomervakantie om een maximale opening te garanderen en de vrijwilligers te ondersteunen. Met het bibteam willen we ook verder blijven inzetten op toegankelijke culturele activiteiten op maat van kids & tieners. We ondersteunen ook financieel de ‘Uitpas’ Kempen om aan alle jongeren (via kansentarief en kortingskaart) maximale kansen te geven.
Welke plannen hebben jullie om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Stimuleren van jongeren en tieners om zo jong mogelijk aan te sluiten bij lokale sport, jeugd, en culturele verenigingen.
Investeren in een degelijke jeugddienst en aanstellen van een extra jeugdconsulent (straathoekwerker) om jongeren in buurten mee te begeleiden en kinderarmoede te voorkomen. Ook willen wij menstruatiearmoede aanpakken.
Aanbieden van gemeentelijke subsidies om fuiven blijvend en lokaal mogelijk te maken door tussenkomst in de kosten van security, fuifstewards, betaalbare fuifzaal. Aanbod van kwaliteitsvolle buitenschoolse kinderopvang uit breiden en investeren in gezonde voeding op school en in de opvang,
In samenwerking met lokale huisartsen en scholen campagnes opzetten rond stoppen met roken, alcoholisme en drugs, cyber pesten, overgewicht, depressies, … . Wij gaan voor een inclusief Laakdal, waar iedereen mee telt. Discriminatie op basis van geslacht, geloof, afkomst wordt niet geduld en kennis over LHBTIQA+ en gendergelijkheid vergroot
Wat zijn jullie plannen om onze gemeente duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Collegge- en gemeenteraadsbeslissingen worden afgetoetst aan de duurzaamheidscriteria People, Planet en Profit. De 17 SDG’ s (duurzame ontwikkelingsdoelen) van de VN zijn doelen om van de wereld een betere plek te maken. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als onderwijs, armoede en de klimaatcrisis.
Zo kiezen wij voor speelbossen, voor duurzame materialen bij de keuze voor speelterreinen. Proberen wij daar waar nodig te ontharden en te vergroenen op de Laakdalse jeugd- en sportterreinen en kampplaatsen.. Wij zetten onze jeugdverenigingen aan om voor hun mobiliteit zoveel mogelijk het stop principe te volgen. Prioriteit geven aan stappen, dan trappen, vervolgens het openbaar vervoer om ten slotte voor de auto te kiezen.
Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Door een financieel, sociaal en duurzaam verstandig beleid te voeren, waar iedereen meet telt en niemand uit te sluiten. We streven naar een veilige omgeving voor iedereen geven het verenigingsleven zuurstof door te investeren in buurt opbouwde activiteiten. Om onze gemeente meer op de kaart te zetten willen we ondernemerschap stimuleren. Dit door lokale en regionale ondernemers de kans te geven om in ‘partnerschap’ innovatief te investeren in Laakdal. Zo geven we onze unieke gemeente meer duurzame en financiële zuurstof waardoor we zowel toeristisch als economisch interessanter worden.
Wat willen jullie bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
We willen een skatepark realiseren dat ook fungeert als ontmoetingsruimte voor en door jongeren en op deze wijze op de nood aan een jeugdhuis. Deze nood willen we realiseren door in te zetten op een jeugdhuiswerking. De site aan de sporthal in Veerle moet een plaats worden waar jongeren graag komen, waar ze elkaar kunnen ontmoeten en waar iets te beleven is voor hen. Hier zetten we op in door de inrichting van een kwaltietsvolle buitenomgeving met overkapping en de aankoop van een bus waarin activiteiten georganiseerd kunnen worden.
Vervolgens kunnen wij met de bus of caravan op stap in de deelgemeenten en kunnen wij verder vorm geven door participatie aan 1 nieuw jeugdhuis.
In samenwerking met KLJ van Veerle-Heide wensen wij ook een bouwdossier op te starten voor een nieuw lokaal. Ze kunnen hiervoor beroep doen op subsidies uit ons bouwfonds en renteloze lening.
Voor de buitenschoolse kinderopvang in Klein-Vorst kijken wij uit naar een nieuwe locatie dicht bij de school.
Welke andere zaken willen jullie nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Als Prolaakdal willen wij de site van de Vloed verder uitbouwen tot een volwaardige sportaccommodatie voor buitensporten.
We moeten zeker en vast de piste onderzoeken dat wij ons gemeentelijk patrimonium zoals kerken niet kunnen herbestemmen tot bijv. jeugdhuis of cultuurzaal?
Tevens is het noodzakelijk om het afbakkeningsplan voor meergezinswoningen (appartementen) te bekijken om ons landelijk en dorps karakter te behouden.
We willen graag de piste onderzoeken om op de recreatiesite van Eindhoutberg een jeugdherberg onder te brengen.
Laakdal is een unieke gemeente en Prolaakdal is resoluut tegen een verplichte fusie.
Ontdek meer
Wil je meer weten over de plannen en ambities van Prolaakdal? Bekijk het volledige programma via deze link. Ontdek hoe Frank Sels en ons team zich inzet om van Laakdal een plek te maken waar iedereen zich thuis voelt, van jong tot oud, nu en in de toekomst.