Onze drie speerpunten
Voor de gemeenteraadsverkiezingen van ’24 hebben we een helder plan klaar. Hierbij focussen we ons op 3 pijlers.
Overal veilig
Laakdallenaars moeten zich veilig kunnen verplaatsen. Daarom investeren we in veilige, toegankelijke en comfortabele fiets- en voetpaden. Maar ook de bestaande infrastructuur heeft onze aandacht nodig. Een beter onderhoud van wegen en grachten zorgt voor veiligheid, netheid en duurzaamheid. Exact wat we nodig hebben voor een prachtig Laakdal.
Financieel slim
Wonen en leven in Laakdal moet aangenaam zijn voor iedereen. Hiervoor kiezen we voor een beleid zonder belastingsverhoging en met aandacht voor betaalbaar wonen op maat van onze landelijke gemeente. Laakdal heeft nood aan een financieel verantwoord, eerlijk en sociaal beleid. Met extra steun voor het verenigingsleven, zodat jong en oud nog meer samen komt en gelijke kansen krijgt. Zij maken Laakdal.
Samen sterk
Om onze gemeente meer op de kaart te zetten willen we ondernemerschap stimuleren. Dit door lokale en regionale ondernemers de kans te geven om in ‘partnerschap’ innovatief te investeren in Laakdal. Zo geven we onze unieke gemeente meer duurzame en financiële zuurstof waardoor we zowel toeristisch als economisch interessanter worden.
Ons plan
In dit verkiezingsprogramma vindt u de punten van Prolaakdal voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2025-2030. Natuurlijk kijken we daarbij ook naar de jaren daarna. Dit zijn punten die uitgaan van onze waarden en die invulling geven aan het welbevinden van de inwoners van Laakdal. We zijn overtuigd van de kracht van onze inwoners en geloven in een goed werkende lokale democratie, als je daar je best voor doet. Met dit programma kunnen we Laakdal schoner, slimmer en beter maken.
Wij staan voor eerlijke politiek en nemen onze inwoners serieus
Bestuurscultuur
Prolaakdal hecht een groot belang aan een betrouwbare overheid. Dit is keihard nodig om het vertrouwen in de overheid te vergroten. De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen is er door de Prolaakdal-gemeenteraadsleden en -schepenen gewerkt aan een nieuwe bestuurscultuur waarbij de inhoud van het debat voorop staat en niet de vraag wie of welke partij iets naar voren brengt. Prolaakdal heeft de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen laten zien dat de partij zich als coalitiepartner altijd laat leiden door de inhoud.
Belangrijke uitgangspunten hierbij blijven:
Ingrijpende plannen worden in hun geheel gepresenteerd aan de gemeenteraad en aan de inwoners.
Heldere besluitvorming vereist ook dat er zicht is op eventuele alternatieven: de gemeenteraad moet keuzes kunnen maken tussen verschillende plannen met de daarbij horende kostenplaatjes.
De hele gemeenteraad (coalitie en oppositie) moet allen dezelfde informatie hebben om goede keuzes te kunnen maken.
Prolaakdal wil de openbaarheid van besluitvorming ten allen tijden bewaken.
Vergaderingen in geheime zitting vinden alleen plaats als dit echt strikt noodzakelijk is, bijvoorbeeld als personen beschadigd kunnen worden of er een zakelijk belang van de gemeente in het gedrang komt
Integriteit
Gemeenteraadsleden en collegeleden zijn zich bewust van hun voorbeeldfunctie en moeten er dan ook zorg voor dragen dat elke schijn van belangenvermenging wordt voorkomen.
Dualisme
Goed besturen vereist samenwerken en op inhoud controleren. De gemeenteraad is de baas en dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Het is de taak van de gemeenteraad, dus coalitie en oppositie samen, om het college van burgemeester en schepenen te controleren en waar nodig te corrigeren. Dat vereist een dualistische werkwijze waar het normaal is dat gemeenteraadsleden onderling de discussie aangaan en ook het lef hebben om, ook als coalitiepartner, het niet altijd eens te zijn met het college van burgemeester en schepenen.
Duurzaamheid
College- en gemeenteraadsbeslissingen worden getoetst aan de duurzaamheidscriteria People, Planet, Profit; het beleid moet goed zijn voor de mens, de planeet en welzijn van de inwoners. De Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld als de mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030.
Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Prolaakdal onderschrijft deze doelen en wil ze als uitgangspunt hanteren bij beleidsontwikkelingen.
Inwoners aan zet
Inwoners willen graag meedenken als het gaat om zaken die hen direct raken. Prolaakdal vindt burgerparticipatie heel belangrijk en zal hier dan ook op blijven inzetten, maar realiseert zich ook dat we er nog niet zijn. De afgelopen jaren zijn er belangrijke stappen gezet om participatie van de grond te krijgen, daar gaan we mee door.
Burgerparticipatie vereist wel een andere opstelling van college en gemeenteraad en bovenal de moed om te durven loslaten.
Een denktank van inwoners kan het gemeentebestuur helpen op allerlei gebied. We kunnen veel meer gebruik maken van de brede expertise die aanwezig is in onze gemeente bij allerlei specialisten, waarbij we ook denken aan lokale ondernemers en landbouwers.
Jongeren
Ook jongeren nemen we serieus, we luisteren naar hun ideeën en blijven voorstander van een kindergemeenteraad. De maatschappelijke inzet van jongeren waarderen we met de jaarlijkse krakkeviering. Forum Jeugd vragen we steeds een advies als het over jeugdbeleid gaat
Eerlijke politiek
Eerlijke politiek en inwoners serieus nemen kan alleen als de communicatie tussen burgers en bestuur goed georganiseerd is. Het is een belangrijke taak van de gemeente om er voor te zorgen dat aan deze randvoorwaarde wordt voldaan.
Vergaderingen Live
Mede door de inzet van Prolaakdal kunnen openbare vergaderingen van de gemeenteraad al beluisterd worden. Een volgende stap is dat de gemeenteraad ook via een livestream-verbinding kan worden gevolgd.
Verenigingen
Prolaakdal zet zich in voor een gemeente rijk aan verenigingen en sportclubs en de daarbij behorende buurthuizen, sportlokalen en faciliteiten, culturele en vrijwilligersinitiatieven zodat er genoeg te beleven valt voor jong en oud. Iedereen moet mee kunnen doen zodat sociale contacten gestimuleerd worden.
Intergemeentelijke samenwerking
Veel van onze voorzieningen voeren we uit samen met andere gemeenten, zoals afvalinzameling via IOK, drinkwatervoorziening en riolering door PIDPA, elektriciteit en gas via Fluvius. Daarin willen we een actievere rol spelen.
Prolaakdal wil geenszins een fusie met de stad Geel. We willen vooral inzetten op meer en betere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Omdat veel maatregelen immers beter werken of slechts zinvol zijn als ze gemeentegrensoverschrijdend worden genomen, denk aan verkeer en natuurbescherming. Om dezelfde reden is het belangrijk goed contact te onderhouden met overheden buiten onze landsgrenzen, we liggen immers in het hart van de Euregio.
Sociale taken
Tenslotte zijn er onze sociale taken: deze voeren we gezamenlijk uit met de dienst welzijn en de Raad Voor Maatschappelijk Welzijn alsook met Welzijnszorg Kempen. In deze bestuursorganen willen we een stevigere rol mogen spelen als het aan Prolaakdal ligt.
Het volgende hoofdstuk legt uit waarom.
Wij zetten ons in voor een gezonde samenleving waarin iedereen mee kan doen!
De gemeente heeft een belangrijke taak in het ondersteunen van mensen die dat nodig hebben. Zij is verantwoordelijk voor de uitvoering van de OCMW-regelgeving. De kloof tussen mensen die zich goed zelf kunnen redden en mensen die extra ondersteuning nodig hebben, wordt steeds groter.
De vergrijzing maakt dat we steeds meer ouderen in onze gemeente krijgen. Dat betekent niet dat we jongeren en jonge gezinnen uit het oog moeten verliezen.
Inclusieve gemeente
Wij streven naar een inclusieve gemeente waarin iedereen zich thuis voelt, waar iedereen zich vrij voelt en zich durft te uiten. Een gemeente waarin iedereen mee kan doen, ongeacht leeftijd, gezondheid, inkomen en culturele achtergrond. Wij tolereren geen discriminatie, ook niet op basis van achtergrond, geloofsovertuiging of afkomst. We willen acceptatie vergroten door kennis over gendergelijkheid en LHBTIQA+ beschikbaar te stellen en te verspreiden. We houden hierbij contact met scholen die de nieuwe generatie vormen en dus ook kunnen bijdragen aan het vergroten van een samenhorige en accepterende samenleving.
Coronavirus
Ondertussen is de coronapandemie gelukkig voorbij. In die periode heeft Prolaakdal heel veel acties opgezet om onze inwoners en diensten te ondersteunen en de gemeente verder te besturen. Het coronavirus heeft echter een groot effect op het welzijn van onze inwoners gehad. Beperkte mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, het verlies van dierbaren en de angst voor het virus maakten mensen neerslachtig en onzeker. Prolaakdal neemt deze zorgen serieus en wil een actieve, faciliterende rol van de gemeente om netwerken en burgerinitiatieven te ondersteunen. Voor jong en oud.
Prolaakdal maakt zich met name zorgen over de jongeren die door de langdurige lockdowns hun sociale contacten missen en zich neerslachtig voelen. Ook hun fysieke gezondheid staat onder druk. Niet uitgesloten is dat we in de toekomst nogmaals getroffen worden door een pandemie of een andere ramp die de samenleving ontwricht. Prolaakdal wil daarom ieders fysieke en mentale weerbaarheid blijvend vergroten. Nu corona achter de rug is moeten gemeenteraad, administratie, instanties en betrokken inwoners met elkaar evalueren wat positief heeft bijgedragen in deze zware periode.
Gezondheid voorop
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom wil Prolaakdal een gezonde leefstijl bevorderen door continuering van de regionale programma’s van LOGO Kempen, zoals rookvrije gemeente, lievergezond. We stimuleren sport en buiten spelen en omarmen burgerinitiatieven voor speeltuintjes en pleintjes om te ravotten en te ontspannen. Een gemeentelijke programma ‘meer bewegen voor ouderen’ wordt verdergezet en eventueel uitgebreid met een actieve rol voor de dienst vrije tijd (sport, jeugd, cultuur en bibliotheek). De gemeente neemt een actieve rol op om de samenwerking met huisartsen en welzijnsorganisaties te bevorderen. Wij willen dan ook dat ouderen zolang als mogelijk thuis kunnen blijven wonen.
Samen doen!
Samen kun je meer dan alleen. Burgerinitiatieven om ontmoeting te stimuleren omarmen wij van harte. Het LDC, samen eten en creatief bezig zijn, computer- en smartphonelessen zijn projecten die we verder willen ondersteunen. Tevens willen we starten met nieuwe ontmoetingsmomenten voor zowel jeugd, senioren of het deel van onze inwoners die niet als vanzelfsprekend in contact komen met anderen. Een participatieambtenaar ondersteunt de burgerinitiatieven in het sociaal domein. We zoeken ook naar een programma tegen eenzaamheid en zoeken samen met onze inwoners, verenigingen, WZC, scholen en maatschappelijk werkers hoe we dit kunnen opstarten.
Mantelzorg
Samen kun je meer dan alleen. Burgerinitiatieven om ontmoeting te stimuleren omarmen wij van harte. Het LDC, samen eten en creatief bezig zijn, computer- en smartphonelessen zijn projecten die we verder willen ondersteunen. Tevens willen we starten met nieuwe ontmoetingsmomenten voor zowel jeugd, senioren of het deel van onze inwoners die niet als vanzelfsprekend in contact komen met anderen. Een participatieambtenaar ondersteunt de burgerinitiatieven in het sociaal domein. We zoeken ook naar een programma tegen eenzaamheid en zoeken samen met onze inwoners, verenigingen, WZC, scholen en maatschappelijk werkers hoe we dit kunnen opstarten.
Oog voor iedereen
We hebben oog voor inwoners die de overheid letterlijk niet meer kunnen volgen omdat ze de basisvaardigheden missen. We bieden hulp bij laaggeletterdheid en het gebrek aan digitale vaardigheden. De gemeente monitort de huisvesting van arbeidsmigranten en controleert of de arbeid- en woonomstandigheden menswaardig zijn. Welzijnschakels of Welzijnszorg Kempen wordt bevraagd hoe of welke campagnes we kunnen opstarten over zaken als eenzaamheid, armoede, huiselijk geweld, opvoeding en ouder worden.
Bevorderen van een gezonde jeugd
De scholen zijn verantwoordelijk voor goed onderwijs. Ze zijn ook een plaats om vroegtijdig problemen bij kinderen te herkennen.
Dienst welzijn en de jeugddienst werken hierin samen met de onderwijspartners. We willen verder inzetten op voldoende, kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvang. Het peuterspeelpunt blijven we organiseren en laagdrempelig houden.
Ook na school en in vakantieperiodes doen we een divers aanbod: sport-, cultuur-, muziekactiviteiten, huiswerkbegeleiding,… voor de kinderen.
We betrekken ouders, oudercomités, verenigingen, onderwijs, sport, cultuur en andere actoren als waardevolle gesprekspartners bij de uitbouw van het boa-decreet (buitenschoolse opvang en activiteiten).
Onderwijs is een belangrijke partner voor het bevorderen van een gezonde jeugd. Het opzetten van een project “gezonde basisschool van de toekomst” kan dit versterken.
Gratis een gezonde maaltijd voor elk kind in onze (gemeente)scholen.
Campus X van het MPI heeft ondertussen een vaste stek gekregen in Eindhout en daar zijn we trots op. Deze school heeft een regionale functie met een zorgtaak voor kinderen en jongeren met een beperking.
We zoeken naar een hangplek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten of een jeugdontmoetingsplek in elk van onze deelgemeenten. Uiteraard mag het niet voor overlast zorgen voor de buurt en zal er een goed contact zijn met de jeugddienst.
Indien er toch problemen zijn dan komt de wijkagent in beeld en kan er door de wijkagent ingegrepen worden. Als er sprake is van drugs- en alcoholgebruik zullen we inzetten op voorlichtingscampagnes, bij voorkeur met inzet van ervaringsdeskundigen.
Tewerkstelling
Kansen creëren voor sociale tewerkstelling
Bij nieuwe projecten steeds de mogelijkheden bekijken tot samenwerking met sociale economie bekijken (bv toerisme).
Aanwervingen: sterk in werk of papier?
Selecteer op competenties nodig voor de job. Doelgroepwerknemers (sociale economie) die klaar zijn om door te stromen naar het reguliere arbeidscircuit sneuvelen vaak bij te theoretische selectieproeven van openbare besturen en dat terwijl hun dagtaak hoofdzakelijk handenarbeid behelst (bv groendienst).
Kansen voor mensen met een arbeidshandicap. Deze worden via sociale economie zoals De sprong, Lidwinastichting in Laakdal tewerkgesteld.
Iedereen telt mee
Prolaakdal wil sociale uitsluiting door armoede voorkomen. Inzetten op betaald werk is hierbij het uitgangspunt. De intergemeentelijke dienst tewerkstelling en het OCMW moeten zorgen dat een armoedeval wordt voorkomen tijdens de zoektocht naar betaald werk.
Armoede aanpakken
Kinderarmoede moet structureel worden aangepakt. Alle gemeentelijk diensten moeten hiervoor de handen in elkaar slaan. De gemeente legt contacten, informeert en wijst burgers beter de weg naar diensten en organisaties die kinderarmoede structureel kunnen voorkomen en hen ondersteunen. Inwoners die in een traject van schuldbemiddeling zitten moeten niet alleen duidelijk geïnformeerd worden wat dit inhoudt maar moeten ook weten welke voorzieningen er bestaan.
We zoeken samenwerking met lokale ondernemers om ondersteuning te organiseren voor inwoners die het (tijdelijk) financieel moeilijk hebben, bijvoorbeeld met een gratis bezoek aan de kapper, een gezichtsbehandeling, spullen voor een kinderfeestje of dierenvoeding.
REMI zorgt voor betere armoedebestrijding
Over een toereikend inkomen beschikken is essentieel om armoede te bestrijden. Een tekort aan inkomen heeft immers een negatieve impact op andere levensdomeinen die maken dat mensen moeilijk uit hun armoedesituatie kunnen ontsnappen. Het berekenen of een inkomen voldoende groot is, moet op een uniforme en gelijkwaardige wijze en op basis van identieke parameters gebeuren. Daarom hebben we als Prolaakdal aangedrongen om de REMI-Tool ook in Laakdal te gebruiken. Momenteel wordt deze door het OCMW nog niet optimaal gebruikt. We blijven aandringen om REMI te gebruiken in de strijd tegen armoede.
Noodzakelijke uitgaven zijn niet voor iedereen hetzelfde. Het is dan ook onmogelijk om 1 referentiebudget te gebruiken voor elke cliënt. Omdat de veelheid aan gezinstypes en individuele situaties in de praktijk niet altijd zo gemakkelijk hanteerbaar is, werd REMI ontwikkeld, dat maatschappelijk werkers toelaat om aangepast aan de individuele cliëntsituatie, te komen tot een voorstel van een richtbudget dat een menswaardig leven kan garanderen.
REMI staat voor "referentiebudgetten voor een menswaardig inkomen" en is een online tool die op maat van ieder gezin vaststelt in welke mate het gezinsinkomen toereikend is om menswaardig te kunnen leven. Hiervoor vergelijkt de tool de gezinsinkomsten met de hoogte van de referentiebudgetten. Deze referentiebudgetten zijn een op wetenschappelijke basis samengestelde verzameling van geprijsde goederen en diensten die een gezin minimaal nodig heeft om menswaardig te kunnen leven. Een OCMW-maatschappelijk werker moet enkel nog de werkelijke huur- en energiekost van het gezin zelf invoeren in dit instrument. De overige noodzakelijke uitgaven kunnen, dankzij de referentiebudgetten, automatisch worden ingevuld op basis van het type gezin. Het resultaat is het menswaardig inkomen. Dit is het inkomen dat dit gezin minimaal nodig heeft om de noodzakelijke uitgaven te kunnen doen. Als het werkelijke inkomen van de cliënt lager ligt dan dit menswaardig inkomen, kan deze kloof door het OCMW worden gedicht via aanvullende steun.
Menstruatie-armoede aanpakken
Menstruatie-armoede is een onderwerp waar nog veel taboe rond heerst. Prolaakdal wil een subsidie invoeren om menstruatie-armoede tegen te gaan.
12% van de Vlaamse meisjes tussen 12 en 25 jaar heeft soms niet voldoende geld om menstruatieproducten te kopen. 15% blijft ten gevolge hiervan al eens thuis van school.
We hebben een voorstel om menstruatie-armoede aan te pakken. We zullen er bij het gemeentebestuur op aandringen om ons initiatief te ondersteunen.
Ons voorstel is om de Laakdalse lagere scholen en omliggende middelbare scholen te subsidiëren voor de aankoop van menstruatiekastjes en -materiaal zoals maandverbanden/tampons. Ook voorzien we in de toiletten van een aantal gemeentelijke gebouwen zoals de bib, sporthal, buurthuizen, gemeentehuis, ….. menstruatiekastjes.
Menstruatiekastjes met gratis producten
De oplossing is eenvoudig. Dankzij menstruatiekastjes met gratis maandverband en tampons in scholen hoeft geen enkel meisje nog lessen te missen door menstruatiearmoede. We hebben zelf geen middelbare scholen maar we dringen aan om deze menstruatiekastjes ook in de omliggende middelbare scholen te plaatsen. Als gemeente zullen we dit financieel ondersteunen. Ons voorstel is om elk jaar een subsidie te voorzien van 200 euro voor elke middelbare school in de omliggende gemeente en 100 euro per jaar voor elke lagere school in Laakdal. Door dit project kunnen we heel wat meisjes ouder dan 11 jaar helpen zodat zij geen enkele dag school hoeven te missen door menstruatiearmoede.
Sociaal beleid voor iedereen die dit nodig heeft en steun op maat
Sociale effectentoets: bij nieuwe beleidsbeslissingen over alle domeinen heen met eventueel sociale correcties.
Sterke trajectbegeleiding na art. 60. We gaan mensen niet zomaar aan hun lot overlaten na een traject en zoeken mee naar duurzame tewerkstelling.
Toegankelijke openbare dienstverlening: wie niet digitaal vaardig is moet telefonisch of fysiek terecht kunnen.
Sociale huisvesting: structureel overleg met huisvestingsmaatschappij voor snellere invulling van leegstaande huizen.
Toegankelijkheid voor iederéén
Prolaakdal dringt samen met Forum Onbeperkt erop aan om te zorgen dat openbare plaatsen en gebouwen in onze gemeente toegankelijk zijn of worden voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking. Tevens moet in de openbare ruimte voor éénieder toiletbezoek mogelijk zijn.
Verder zullen we ook inburgeringsprojecten opzetten zodat iedereen in Laakdal zich thuis voelt en toenadering zoekt tot diensten, verenigingen, buurtcomités om elkaar beter te leren kennen.
Actiepunten:
Prolaakdal zorgt ervoor dat inwoners die vastlopen in de systemen van de overheid met raad en daad worden bijgestaan door de gemeentelijke administratie.
We indexeren jaarlijks de zorgpremies.
We zetten de inwoners centraal en zorgen dat onze gemeentelijke gebouwen toegankelijk zijn voor mensen met een handicap of een andersoortige beperking.
Wij beschermen ons mooie landschap
Ons landschap is ons kapitaal maar dit staat continu onder druk door uitbreidingsplannen in het buitengebied, toenemende verkeersdrukte en het teveel aan appartementen.
Prolaakdal zet daarom in op bescherming van ons landschap en kleinschalige duurzame -en kringlooplandbouw.
Duurzame landbouw
Prolaakdal wil stimuleren dat ons voedsel zoveel als mogelijk lokaal wordt geproduceerd. Zo zijn we niet langer afhankelijk van de grillen van de wereldmarkt. Winkels kopen direct van de producent zodat altijd bekend is wat je eet en waar het is gegroeid. Tevens stimuleren we dat ons voedsel duurzaam wordt geproduceerd. Dat betekent kleinschalig want monoteelten en megastallen gebruiken chemische middelen om ziekten en plagen te bestrijden
Omgeving en Ruimtelijke Ordening
Prolaakdal vraagt een bouwpauze voor appartementen tot eind 2025. We zetten tijdelijk een stop op kwantiteit en maken werk van kwaliteit.
Wij zijn een landelijke gemeente, geen stad. Er is steeds meer verzet tegen appartementisering. Daarom vragen we een moratorium op bouwpromotoren en projectontwikkelaars. Meer en meer gemeenten verzetten zich tegen de appartementisering en meergezinswoning (Vosselaar, Lille, Nijlen). De leefbaarheid van onze gemeente komt onder drang. We botsen op onze ruimtelijke limieten. Wij zijn een landelijke gemeente, geen stad! Daarom stelt Prolaakdal voor om een bouwpauze in te lassen voor meergezinswoningen in Laakdal tot eind 2025. Dat moet ons de kans geven een bouwkompas op te stellen dat zorgt voor duidelijke richtlijnen wat waar nog gebouwd kan en mag worden in de toekomst.
In Laakdal zijn er de voorbije jaren heel wat meergezinswoningen gebouwd. Sinds 2000 is het aantal meergezinswoningen (appartementen) enorm gestegen. De laatste jaren merken we op dat de bouw van veel van die projecten niet altijd even strategisch werden ingepland. In die gevallen woog de impact van meergezinswoningen op de mobiliteit, de leefbaarheid en de ecologische voetafdruk van onze mooie landelijke gemeente. We willen onze gemeente landelijk houden. We willen een prioriteit maken van de leefbaarheid van Laakdal, vandaag maar ook morgen!
Kwaliteit boven kwantiteit
We volgen hierbij de vele opmerkingen van Laakdallers en vragen daarom een bouwpauze in te lassen voor meergezinswoningen (>3 woonentiteiten) in Laakdal.
Het voorstel is dat de gemeente geen vergunningen meer zal toekennen voor meergezinswoningen tot eind 2025. Tijdens de bouwpauze zal Laakdal werk maken van een bouwkompas met een ruimtelijke visie voor de toekomst. Zo willen we voor iedereen duidelijk maken wat waar gebouwd mag worden. We stippelen een koers uit om de komende jaren werk te maken van enerzijds bruisende, aangename dorpskernen en anderzijds open ruimte en groen.
In het bouwkompas staat hoe de omgeving dient te worden vormgegeven qua inrichting, natuurlijke en sociale samenstelling. Op grond daarvan kunnen maatregelen worden getroffen om het landschap te beschermen en duurzaamheid te bevorderen.
Een bouwkompas is niet enkel een goede zaak voor de inwoners, maar ook voor de ondernemers. Met ons kompas zullen zij van bij het begin van een project exact weten wat waar mag gebouwd worden en onder welke voorwaarden dit mag plaatsvinden. Die duidelijkheid zal ook zorgen voor een kortere doorlooptijd van dossiers. En als lokaal bestuur helpen wij deze ondernemers bij het maatschappelijk verantwoord bouwen van aantrekkelijke woningen. We zetten tijdelijk een stop op kwantiteit en maken werk van kwaliteit!
Niet op ééngezinswoningen
De bouwpauze is van toepassing op meergezinswoningen, dus niet op ééngezinswoningen.
Landschap
Biologische, natuur-inclusieve, duurzame en kringlooplandbouw versterken de biodiversiteit en verfraaien het landschap. Daarom steunen wij initiatieven zoals bloeiende akkerranden. Wij zien graag gemengde bedrijven: aardappelen en graan wisselen of met koeien en kippen. Deze dieren lopen buiten. Als het niet lukt binnen het eigen bedrijf, sluit de keten dan met naburige bedrijven.
Maar ook onze inwoners zijn aan zet. Wij zullen goed naar hen luisteren en hun wensen vertalen in praktische maatregelen om landschap en natuur te behoeden voor verdere uitputting en verschraling.
Voor openbaar groen wordt een natuurlijk maaibeleid toegepast en zullen we enkele proeven doen met schapenbegrazing. Schapen laten grazen waar voorheen bosmaaiers werden ingezet. Dit kan de biodiversiteit versterken en het is financieel aantrekkelijk!
Ook landbouwers onderhouden ons landschap. We kunnen hen ondersteunen bij het in stand houden van grachten, groepjes bomen of een klein bos, hagen en struwelen. Verwijderen ervan wordt tegengegaan middels vergunningenbeleid.
Water
Voornoemde landschapselementen gaan erosie tegen en helpen het water vast te houden. Opvang van neerslag is nodig om te dienen als drinkwater voor mens en dier, vooral in droge perioden, en om gewassen te bevloeien.
Klimaatadaptatie in Laakdal gaat onder meer ook om wateroverlast te beperken in de vallei van Grote en Kleine Laak, het langer vasthouden van neerslag in het gebied om zo te voorkómen dat er droogte ontstaat in de landbouw -en natuurgebieden.
Onderhoud van grachten zowel in het binnen- als buitengebied moet structureler. Onze waterhuishouding moet beter in kaart gebracht worden en er moet een realistische planning opgemaakt worden voor het ruimen van grachten.
De sanering van de Grote Laak is momenteel lopende. Na de sanering zou de Grote Laak terug gezond zijn en komt er hopelijk snel nieuw leven in. We gaan de Vlaamse overheid vragen om de nodige maatregelen te nemen om een nieuwe vervuiling van de Grote Laak te voorkomen.
In het hoofdstuk veiligheid wordt aandacht geschonken aan waterveiligheid. De wateroverlast tijdens de jaarwisseling van 2023-2024 heeft ons met de neus op de feiten gedrukt dat de wateroverlast dicht bij de woningen komt. Gelukkig zijn de woningen gevrijwaard geworden. Prolaakdal wil daarom maatregelen nemen en onder de aandacht brengen van inwoners zoals ontharding van verharde oppervlakten en afkoppeling van regenwater van het riool. Dit laatste eventueel in combinatie met het cadeau doen van een regenton.
Bestaande klimaatsubsidies worden geëvalueerd en eventuele nieuwe subsidies worden onderzocht.
Integraal waterbeheer
We zijn al voortdurend in gesprek met de dienst integraal waterbeheer (DIW) van de provincie Antwerpen. Hoewel bescherming van het oppervlaktewater en grondwater tot de kerntaken behoren van de provincie en Vlaanderen kan en moet ook de gemeente hierin een rol spelen.
De oppervlaktewaterkwaliteit moet verbeterd worden. Er moeten maatregelen getroffen worden om verontreiniging met milieugevaarlijke stoffen tegen te gaan en de belasting van het water met gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten te verminderen.
Het natuurlijk karakter van waterlopen moet versterkt worden. Water- en landecosystemen moeten beschermd worden door het veilig stellen van de waterbehoefte voor fauna, flora en landbouwgewassen zodat de negatieve gevolgen van overstromingen en perioden van droogte vermindert worden.
We zijn een waterwingebied voor Pidpa. We moeten bewaken dat er niet teveel water uit deze gebieden wordt getrokken. We moeten ook de kwaliteit hiervan beschermen door een zeer strenge handhaving op het verbod van pesticiden, insecticiden en meststoffen in dit gebied
Coöperaties
Ingrijpende plannen worden in hun geheel gepresenteerd aan de gemeenteraad en aan de inwoners.
Heldere besluitvorming vereist ook dat er zicht is op eventuele alternatieven: de gemeenteraad moet keuzes kunnen maken tussen verschillende plannen met de daarbij horende kostenplaatjes.
De hele gemeenteraad (coalitie en oppositie) moet allen dezelfde informatie hebben om goede keuzes te kunnen maken.
Prolaakdal wil de openbaarheid van besluitvorming ten allen tijden bewaken.
Vergaderingen in geheime zitting vinden alleen plaats als dit echt strikt noodzakelijk is, bijvoorbeeld als personen beschadigd kunnen worden of er een zakelijk belang van de gemeente in het gedrang komt
In onze gemeente vind je slechts enkele duurzame landbouw initiatieven. Vaak zijn die opgezet door bio-bewuste boeren en werken deze samen met burgers.
Prolaakdal wil de vorming van bioboerderijen en soortgelijke initiatieven stimuleren. Wij willen consumentenverenigingen ondersteunen (coöperaties) waarvan inwoners lid kunnen worden. Horecaondernemers en winkeliers kunnen ook lid worden. De vereniging sluit contracten af met lokale landbouwers voor de levering van producten. De producent krijgt een betere prijs omdat de tussenhandel wegvalt en de consument betaalt minder dan in de supermarkt. Omdat afnemers mogen helpen bij de oogst verdwijnen kromme komkommers en gedeukte appelen minder snel in de afvalbak. Het zou mooi zijn als op de weekmarkt van Groot-Vorst een kraam wordt ingericht en bemand door leden van de coöperatie voor de afzet van zelf geteelde en verwerkte producten.
Actiepunten
Wij steunen biologische, natuur-inclusieve en kringlooplandbouw.
Voor openbaar groen wordt een natuurlijk maaibeleid toegepast en bij voorkeur schapenbegrazing.
Regenwater wordt opgevangen en vastgehouden in plaats van te worden afgevoerd.
Wij helpen bij de start van een coöperatieve Consumentenvereniging en steunen landbouwers die daaraan leveren. Een marktkraam waar deze producten worden aangeboden, betaalt geen standgeld.
Wij werken aan een energieneutrale toekomst
Klimaatverandering
We kunnen er niet meer omheen: de aarde warmt schrikbarend snel op. De belangrijkste boosdoener is de alsmaar stijgende CO2-uitstoot. De poolkappen smelten en de zeespiegel stijgt. Het weer wordt extremer: oogsten mislukken door droogte en rivieren overstromen door hevige regenval.
Nog tijdens de voorbije jaarwisseling hebben we helaas moeten ervaren dat er ook in onze gemeente overstromingen plaatsvinden met, gelukkig maar, nog geen te grote gevolgen voor onze inwoners. De CO2-uitstoot moet daarom snel worden verminderd. Dit kan door met een gezonde combinatie van durven, vertrouwen en realiteitszin hieraan te werken.
Prolaakdal neemt haar verantwoordelijkheid om de energietransitie vlot te trekken met lokale initiatieven. Prolaakdal is voor het isoleren van woningen, het gebruik van warmtepompen en het installeren van zonnepanelen op daken. We streven ernaar om het aantal met zonnepanelen belegde daken in onze gemeente tegen 2030 op +50% van het huidig aantal te brengen.
Maar dit zal helaas niet voldoende. Hernieuwbare energie zal ook buiten de woningen opgewekt en opgeslagen moeten worden, daarom moeten we ook de mogelijkheid bieden voor initiatieven voor (kleinschalige) zonnepaneelvelden.
Een simpele rekensom laat zien dat hiervoor verrassend weinig oppervlakte nodig is. Verder willen we ook kleine windmolens bij bijvoorbeeld landbouwbedrijven stimuleren.
Zonnepaneelvelden een berekening:
1.500 woningen met een gemiddeld verbruik 3.000kWh per jaar: hiervoor is per woning grofweg 25m2 aan zonnepanelen nodig.
Aangenomen dat een woning gemiddeld 10m2 beschikbaar heeft voor zonnepanelen, moet dus 15m2 per woning elders worden opgewekt.
Voor 1.500 woningen is dit een totaal oppervlakte van 22.500 m2, ofwel 2,25 hectare. (orde grootte van 3 voetbalvelden).
Warmtetransitie
Voor de warmtetransitie wil Prolaakdal dat de gemeente, al dan niet in regionale samenwerking, onderzoek laat doen naar alternatieve warmtebronnen. We gaan ons hemelwaterplan uitbreiden met een droogteplan. Hieraan gekoppeld werken we een warmteplan uit om hierop in de toekomst in te zetten.
Innovatie
We willen innovatieve ideeën van inwoners en coöperatieven een kans geven. Naast een informerende en adviserende rol vinden we dat de gemeente daarbij ook een faciliterende en daar waar dat opportuun is, ook een participerende rol moet hebben. Het energieloket van de gemeente kan indien nodig daarvoor uitgebreid worden.
Een fonds voor energie transitie!
Prolaakdal stelt voor om te komen tot een energiefonds dat voorziet in middelen waar inwoners een beroep op kunnen doen om initiatieven in relatie tot de energie-en warmte transitie te kunnen bevorderen. Daarnaast kan dit fonds ook voorzien in het tegen gaan van energiearmoede.
Actiepunten
Een energiefonds van minimaal € 100.000 voor burgerinitiatieven voor de energietransitie en om energie-armoede tegen te gaan
Inzetten op energiebesparing door isoleren, consuminderen, stimuleren van openbaar vervoer- en fietsgebruik.
Aantal elektrische deelauto’s uitbreiden na evaluatie.
Het is onze ambitie het aantal met zonnepanelen belegde daken in onze gemeente tegen 2030 op +50% te brengen.
Kleine zonnevelden met direct rendement voor de inwoners; zolang als nodig om in de elektriciteitsbehoefte te voorzien en waar het landschap dit toelaat.
Extra laadpalen voor fietsen en auto’s.
Wij staan voor een woonbeleid voor jong en oud
Prolaakdal wil een actieplan ‘wonen in Laakdal’. Onze gemeente moet zorgen voor betaalbare starterswoningen, zodat jonge mensen in de gemeente blijven of terugkeren naar Laakdal na hun studies. Tevens is er behoefte aan allerlei soorten seniorenwoningen. Nu blijven senioren noodgedwongen in hun te grote huizen zitten. Deze problematiek zal mee opgenomen worden in de omgevingsvisie of het bouwkompas dat opgemaakt zal worden.
Bijkomende uitdaging is dat de woningen in onze gemeente voor een relatief groot deel uit oudere, slecht geïsoleerde woningen bestaat.
Actiepunten:
Het stimuleren van de bouw van woningen voor starters van vandaag.
Alternatieve woonvormen mogelijk maken denk aan kangoeroewonen en tiny houses.
Inzetten op seniorenwoningen in alle soorten en maten.
Door de verhuis van onze senioren naar aangepaste woonvormen komen huizen voor jongere doelgroepen beschikbaar.
Projectontwikkelaars en de sociale bouwmaatschappij “Leefgoed” worden actief uitgenodigd om met goede plannen te komen. Er is behoefte aan zowel koop- als huurwoningen in diverse prijsklassen.
Bij plannen van verbouw/nieuwbouw van oude panden of nieuwe projecten complexen moeten verschillende woonvormen worden opgenomen
Faciliteer mantelzorgvoorzieningen: kinderen die voor hun ouders willen zorgen (of andersom in geval van kinderen met een beperking) en mensen in vergelijkbare mantelzorgsituaties moeten de gelegenheid krijgen een tijdelijke woning (tiny house, prefab woning) in hun tuin te plaatsen. Dan wel nadrukkelijk vastleggen dat dit tijdelijk moet zijn!
Om het leven in de dorpskernen te bevorderen, kan de gemeente ondernemers faciliteren die met kernversterkende maatregelen komen.
Bij het toewijzen van een huurwoning van een sociale bouwmaatschappij krijgen inwoners uit Laakdal voorrang.
Maak altijd een koppeling met de energietransitie
De dienst omgeving moet erop toezien dat alle nieuwbouw nagenoeg energieneutraal gebouwd wordt. Het bouwkompas moet ook een slim actieplan bevatten voor het aanpassen en verduurzamen van oude woningen. Als een woning(complex) verbouwd moet worden voor senioren of starters nemen we meteen energiebesparende aanpassingen mee. We faciliteren, informeren en ondersteunen als gemeente.
Bekijk het huizenbestand op klimaatbestendigheid
Het gemeentebestuur ziet erop toe dat alle nieuwbouw (nagenoeg) energieneutraal is.
Het gemeentebestuur informeert de eigenaars bij verbouwingen welke huizen gevoelig zijn voor wateroverlast.
Géén bouwvergunning voor nieuwbouw op plaatsen met overstromingsrisico.
Het vasthouden van hemelwater moet gestimuleerd worden, bijvoorbeeld ontharden van tuinen, afkoppelen van regenpijpen. De inwoners moeten hierbij geholpen worden met info en advies. Een gratis regenton als die wordt aangesloten op de eigen dakafvoer.
Toeristisch attractieve gemeente
Laakdal koestert haar imago als gastvrije gemeente. Wij ontvangen graag toeristen die onze gemeente willen ontdekken. Zij komen om te genieten van rust en de landschappelijke schoonheid en worden daarbij graag ontvangen én verwend door onze HORECA-ondernemers.
De laatste jaren zijn er enkele B&B’s bijgekomen. Mensen komen er graag en knappen op van een weekendje Laakdal en omgeving, met het Merodegebied als trekpleister!
Ook dagjesmensen weten onze gemeente te vinden voor een mooie wandeling, een fietstocht en of rondrit met de e-tuk tuk. Ook zij strijken daarbij graag neer op een terras of eten een hapje in een Laakdalse HORECA-zaak.
Dit alles zorgt voor werkgelegenheid voor ondernemers en hun personeel. Ook biedt het jongeren een kans om wat bij te verdienen in vakanties en weekenden. De uitstraling kan nog groter wanneer er gegeten wordt met lokale producten bij het nuttigen van een streekbiertje
Wel willen we zo veel mogelijk sturen op de toerist die we het liefste zien: mensen die houden van rust en natuur en/of het gemoedelijk en gezellig samen genieten van al het goede in Laakdal en omgeving. Wij maken daarbij graag gebruik van de kennis en kunde van ondernemers. Dit betekent dat samenwerking van en met toeristische ondernemers wordt gezocht om met elkaar het kwaliteitstoerisme te bevorderen. Daarbij valt te denken aan stiltezoekers, vogelspotters, wandelaars die komen genieten van onze mooie natuur en omgeving.
We voorzien twee plaatsen voor mobilhomes (sporthal en sportcomplex De Vloed) met de nodige voorzieningen.
We willen kijken naar een mogelijkheid om op de Grote Laak met een kajak te varen of te suppen zonder overlast voor de mooie natuur in de vallei van de Laak.
Wij willen kijken naar mogelijkheden om (bestaande) paden en holle wegen te scheiden zodat de diverse gebruikers zoals bv. wandelaars en mountainbikers elkaars hobby respecteren. De toeristische dienst en VVV Laakdal moet een duidelijke rol krijgen bij het promoten van arrangementen en lokale activiteiten. Prolaakdal wil ervoor zorgen dat de gemeente een toeristisch platform laat ontwikkelen met informatie over en links naar wandelroutes, fiets -en mtb routes, fietsverhuurders, evenementen, buslijnen etc. Nu is alle informatie erg versnipperd.
Actiepunten
De gemeente neemt het voortouw om samen met de toeristische ondernemers te komen tot een actieplan dat moet leiden naar kwaliteitstoerisme.
Prolaakdal wil de laakvalleien toeristisch attractief maken met respect voor de natuur en gaat hiervoor in overleg met Natuurpunt en het Regionaal Landschap Grote en Kleine Nete.
Wij houden van kunst, cultuur en sport!
Tradities en verenigingen
Laakdal kent een rijke traditie van harmonieën, fanfares en een schuttersgilde. Prolaakdal koestert die traditie. Zij kleuren onze dorpen en verbinden onze inwoners. Door samenwerking tussen de verenigingen kunnen deze worden behouden voor de toekomst.
Corona heeft veel verenigingen getroffen door uitstel en afstel van voorstellingen en activiteiten. Dit heeft vaak geresulteerd in afname van leden en vrijwilligers. Wij willen extra aandacht om ledenaantallen en organisaties te steunen op basis van hun vragen. In samenwerking met het Forum Cultuur willen we hen de beste ondersteuning bieden.
Concreet betekent dit dat we blijven investeren in het verenigingsleven!
Zalen en vergaderlokalen moeten toegankelijk en betaalbaar zijn.
Gemeente maakt afspraken met uitbater over prijzen, infrastructuur, …
We bezorgen alle verenigingen een overzicht van gemeentelijke infrastructuur, gebruiksvoorwaarden en kostprijs van huur en drank.
Kunstevenementen
Beeldbepalende kunstevenementen willen wij stimuleren als zij worden georganiseerd door de kunstkring. Evenementen die van onderop, door inwoners of organisaties, georganiseerd worden krijgen onze steun. Open Monumentendag omarmen we en de gemeente faciliteert bij de uitvoering ervan
Beeldbepalende kunstevenementen willen wij stimuleren als zij worden georganiseerd door de kunstkring. Evenementen die van onderop, door inwoners of organisaties, georganiseerd worden krijgen onze steun. Open Monumentendag omarmen we en de gemeente faciliteert bij de uitvoering ervan
Burgerinitiatieven
Burgerinitiatieven die kunst en cultuur in de dorpen uitdragen worden gestimuleerd. Daarbij is samenwerking tussen verenigingen, ondernemers, kunstenaars en inwoners het uitgangspunt.
Ook kleine en tijdelijke initiatieven (met name van jongeren) willen we laagdrempelig en financieel verantwoord steunen. Samenwerking en cultureel ondernemerschap worden daarbij beloond.
Bibliotheek
Onze gemeente heeft een mooie laagdrempelige openbare bibliotheek. Onze bibliotheek moet zich verder ontwikkelen tot kenniscentrum voor alle inwoners van onze gemeente. De bibliotheek is een volwaardige sociaal-maatschappelijke instelling met aandacht voor (digitale) geletterdheid van 0-99 jaar waarin samenwerking met andere maatschappelijke instellingen en het onderwijs belangrijk is naast het aanbod van collectie en programmering. We onderzoeken hoe we in de toekomst de bibliotheek 24/24h toegankelijk kunnen maken.
Kunst, cultuur en sport verbindt
Kunst, cultuur en sport verbindt lokaal en (inter)nationaal. Het zet ons aan het denken, over onszelf en over de samenleving. Het draagt bij aan een beter sociaal milieu, betere omgangsvormen tussen mensen en beter begrip tussen culturen.
Onderwijs
Wij willen inzetten op het voorkomen van taalachterstanden bij kinderen. Dat willen we doen door onze partners, bibliotheek, kinderopvang en het onderwijs samen te brengen om een gezamenlijke gezinsaanpak op te zetten.
Muziekscholen zullen we verder ondersteunen.
Actiepunten
In het post corona tijdperk willen wij onze verenigingen steunen om weer aan te sterken.
Kleine initiatieven van niet georganiseerd jongeren moeten mogelijk gemaakt worden.
De gemeente als podium voor grote cultuur uit de steden.
Muziekonderwijs wordt door de gemeente actief gestimuleerd.
Wij zorgen voor een betaalbaar accommodatie- beleid
Wij zorgen voor een betaalbaar accommodatiebeleid
Verenigingen draaien op vrijwilligers
Laakdal heeft gelukkig nog altijd een rijk en gevarieerd verenigingsleven. Prolaakdal vindt dat dat zo moet blijven. Dankzij de verenigingen zijn sport en cultuur voor iedereen laagdrempelig en binnen handbereik. Deze activiteiten worden veelal draaiende gehouden dankzij de inzet van vrijwilligers. Subsidies helpen daarbij, maar deze zijn onvoldoende om de gemeenschapshuizen en sportcomplexen voor te bereiden op de eisen van deze eeuw, met name energieneutraliteit (zonnepanelen op alle daken, warmtepompen) en ventilatie.
Keuzes maken
Er zullen keuzes gemaakt moeten worden en Prolaakdal wil deze onder ogen zien. Nu al werken verenigingen samen en die ontwikkeling zal zich verder doorzetten. Dan is het een logische beslissing om ook accommodaties te delen.
Slimme combinaties
Daarbij zijn slimme combinaties mogelijk, ook wel cross-overs genoemd. Prolaakdal vindt dat de gemeente zulke oplossingen moet faciliteren met financiële en logistieke middelen. Waar denken we dan aan? Accommodaties, met name buurthuizen en sportcomplexen zijn belangrijke ontmoetingsplekken. Als het aan Prolaakdal ligt, wordt bij toekomstige ontwikkelingen altijd nagedacht of woon- en werkfuncties gecombineerd kunnen worden met ontspanningsplekken en omgekeerd.
Momenteel loopt er een studie voor De Vloed en hier zullen we de vinger aan de knip houden zodanig dat we zeker zijn dat met voorgaande voorstellen rekening wordt gehouden met betrekking tot o.a. ventilatie, toegankelijkheid, gemeenschappelijk- en energiegebruik. Dat kost veel geld. Wij hopen dat dit project verder wordt opgepakt met een nieuw RUP voor sportpark ‘De Vloed’ en vertrouwen erop dat dit via een participatietraject verloopt dat de belangen van alle betrokkenen en gebruikers behartigt.
Voor sporters in Laakdal zullen er twee vrijetijdssites verder ontwikkeld worden. Sportpark ‘De Vloed’ voor de buitensporten (voetbal, tennis, rugby, atletiek, hondenclub, petanque,….). Sporthal ‘Kwade Plas’ wordt verder uitgerust en uitgebouwd voor de binnensporten (basket, volley, zaalvoetbal, turnen, dans, badminton, gevechtssporten….). Er worden verder nog 2 vrijetijdssites in stand gehouden zijnde ‘Kapelleberg (speeltuin, voetbal, Finse piste, Chiro) en ‘Huiperstraat’ (voetbal en Boogschieten).
De Vinea site moet een nieuwe ontwikkeling krijgen. Ook het voormalige OCMW- gebouw in Veerle is aan renovatie toe. Dat gebouw voldoet geheel niet aan de eisen van deze tijd. Naar invulling en toekomstig gebruik zijn we niet overtuigd dat dit een horecafunctie moet krijgen. Wij hopen dat hiervoor ook een integrale oplossing kan worden gevonden door en voor de inwoners van Veerle.
Heilige huisjes
Laakdal kent letterlijk veel heilige huisjes die ontzettend veel geld kosten. Met Prolaakdal werden ondertussen 2 kerken aangeduid (Eindhout en Klein-Vorst) om te herbestemmen in de nabije toekomst. Ingrijpende maatregelen dringen zich op om ook bepaalde pastorijen te herbestemmen of van de hand te doen. Prolaakdal is geen voorstander om pastorijen in de zoveelste brasserie en concessie om te toveren maar we willen ze een functionele invulling geven al dan niet in eigen of in privé beheer. Het is belangrijk dat we lessen trekken uit fouten die ooit in het verleden werden gemaakt en dat er eindelijk knopen in deze dossiers worden doorgehakt.
Wij passen goed op uw geld!
Prolaakdal wil op een verantwoorde en duurzame wijze omgaan met de financiële middelen van de gemeente. Voorstellen moeten gebaseerd zijn op goed doordachte en onderbouwde plannen en kunnen rekenen op een draagvlak bij de burgers. Plannen moeten passen in de lange termijn visie van de gemeente. Ze moeten goed verstaanbaar zijn en alternatieve oplossingen moeten helder en duidelijk onderbouwd zijn.
Begroten als een huisgezin!
Dankzij Prolaakdal is in onze gemeente een financieel gezonde gemeente. Onze begroting wordt steeds doordacht opgemaakt en projecten worden weloverwogen in het budget ingeschreven. Het komt er kort op neer dat de gemeentelijke financiën beheert worden zoals een goede huisvader of huismoeder. Klinkt heel logisch en dat doe je thuis ook, maar het was zeker niet altijd de gangbare praktijk. Dankzij Prolaakdal is daar verandering in gekomen en dat willen we zo houden.
Belastingen worden niet verhoogd en tegelijk zorgen we er voor dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Inzake DIFTAR zullen we het principe blijven huldigen dat de vervuiler betaalt. Daarbij hebben we aandacht voor de belastingdruk voor de lagere inkomens.
Subsidies
Er bestaan zeer veel steunmaatregelen van de provinciale, Vlaamse, federale en Europese overheden. De afgelopen jaren hebben we hier goed gebruik van gemaakt. Deze legislatuur wensen we hier extra op in te zetten om nog meer subsidies naar Laakdal te halen.
Keuzes maken
We zijn ons er van bewust dat er keuzes gemaakt moeten worden die een beroep gaan doen op het financiële huishoudboekje van de gemeente.
Prolaakdal wil daarbij vooral financiële middelen inzetten op het gebied van het sociaal domein, veiligheid, leefbaarheid, duurzaamheid en het tegengaan van energiearmoede.
Energielening
In de begroting willen we geld vrijmaken (minimaal € 100.000) voor het creëren van een zogenaamd duurzaam revolverend fonds. Met dit fonds kan de energiearmoede worden bestreden en kunnen plannen van burgers gefinancierd worden die voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. Rente en aflossing vloeien weer terug in dit fonds en kunnen weer gebruikt worden voor nieuwe initiatieven. Dit fonds is een aanvulling aan de klimaatsubsidies maar dit werkt beter dan alleen maar subsidies verstrekken, waarbij het geld bij subsidies uiteindelijk een keer op zal zijn.
Voldoende reserves
Een financieel gezonde gemeente moet reserves hebben om reële risico’s op te kunnen vangen, maar een gemeente is geen spaarclub. Tegelijkertijd houden we de belastingdruk in Laakdal op maximaal het gemiddelde van Vlaanderen. Hierdoor kunnen we waar mogelijk de belastingdruk voor onze inwoners verlagen, duurzame investeringen doen en bijvoorbeeld inzetten in preventie binnen het sociale domein, waardoor we uiteindelijk geld besparen op de goede manier.
Wij werken aan een veilige gemeente
Fysieke en sociale veiligheid
Veiligheid heeft betrekking op fysieke en sociale veiligheid. Bij fysieke veiligheid gaat het bijvoorbeeld om degelijke voetpaden en veilige fietspaden, veilige fietsroutes, veilige oversteekplaatsen, het onderhoud van de fietspaden en bermen. We willen ons blijven inzetten om dit te verbeteren. Hiervoor denken we concreet aan (her)aanleg van onderstaande fietspaden:
tussen Veerle en Eindhout
tussen Eindhout en Oosterlo
Nieuwe Baan
Diest-Veerle
verlenging fietspad Averbode-Veerle
Een ander aspect van fysieke veiligheid betreft de bereikbaarheid van politie, brandweer en andere hulpdiensten. Inwoners moeten daarop kunnen vertrouwen.
Sociale veiligheid gaat vooral om het beschermd voelen in de meest brede zin van het woord. Preventie speelt daarbij een belangrijke rol en de zichtbaarheid van een wijkagent is dan ook noodzakelijk. Samenwerking tussen politie, de sociale bouwmaatschappij Leefgoed, dienst welzijn moet zorgen voor rust in de buurt en voor een goede begeleiding van kwetsbare inwoners met psychische problemen. Ook blijven we inzetten op een daadkrachtige aanpak van huiselijk geweld.
Verkeer en mobiliteit
Verkeersveiligheid staat hoog op de agenda. Een combinatie van infrastructuuringrepen en snelheidscontroles moet snelheidsduivels afremmen.
Prolaakdal is daarom bereid om de nodige verkeersremmende maatregelen te nemen om de snelheid in woonwijken en dorpskernen omlaag te krijgen.
Prolaakdal legt veilige fiets- en voetpaden langs drukke wegen, zoekt uitbreiding van het fietsstratennetwerk en brengt trage wegen in kaart zodat zwakke weggebruikers veilig van A naar B kunnen.
Prolaakdal blijft aandringen op snelheidscontroles en er zal geverbaliseerd worden indien nodig. ANPR camera’s zullen ons daarbij helpen.
Prolaakdal is geen voorstander van systematisch een zone 30 in te voeren in onze gemeente Laakdal. De zone 30 moet je toepassen waar het 'echt' nodig is. Zoals in een dorpskern en in schoolomgevingen. In schoolomgevingen dan nog liefst variabel met oplichtende borden. In Laakdal is dat op de meeste plaatsen al ingevoerd. Wat eventueel wel mogelijk is, is als buurten en wijken waar veel kinderen spelen er zelf achter vragen, daar zijn wij steeds bereid om constructief mee te denken over een zone 30, een plaatselijk verkeer of een woonerf"
Vervoer nodig in Laakdal? Busje komt zo!!
De Vlaamse Regering heeft het openbaar vervoer zo sterk afgebouwd dat onze inwoners niet meer van Veerle-Heide naar Klein-Vorst geraken met het openbaar vervoer. Zolang de Lijn dit lokaal vervoer niet beter georganiseerd krijgt, gaan we het voorstel doen om een busje in te leggen dat de deelgemeentes en enkele locaties zoals het LDC, dagcentrum, gemeentehuis, Hoppin punten met elkaar verbindt. Indien je graag een verplaatsing maakt in Laakdal, maar moeilijkheden hebt met vervoer, dan kan je een beroep doen op ‘het busje’.
Ons voorstel is dat je voor ritten in Laakdal 1 euro (enkel) betaald. We introduceren ook een rittenkaart, 10 + 1 gratis. Hiervoor betaal je 10 euro.
We stimuleren het gebruik van het openbaar vervoer door bovenstaand initiatief binnen de gemeentegrenzen en voor het woon-werkverkeer buiten Laakdal
Versterken van een lokaal dierenwelzijnsbeleid
In Laakdal hebben we al een schepen met dierenwelzijn als specifieke bevoegdheid. De voorbije legislatuur zijn er dan ook al wat acties op het terrein gerealiseerd. In elke deelgemeente een hondenlosloopweide, vuurwerkverbod, diervriendelijkere bestrijding van ratten en een zeer actief zwerfkattenbeleid dat een voorbeeld is voor andere gemeentebesturen.
Zwerfkatten
We blijven met onze vrijwilligers inzetten op het vangen en steriliseren/identificeren van zwerfkatten.
We voorzien hiervoor het nodige budget. Het is belangrijk dat dit voor langere termijn gebudgetteerd wordt om zo het aantal zwerfkatten te verminderen.
Vuurwerk
We vragen aan het gemeentebestuur om in het gemeentereglement een verbod op het gebruik van vuurwerk door particulieren op te nemen. We doen dit vanuit de bezorgdheid over en de ervaringen met de impact van afgestoken vuurwerk op dieren. Het vrij afsteken van vuurwerk door particulieren leidt tot luide knallen en lichtflitsen op niet-voorspelbare momenten. Daardoor kunnen eigenaren van dieren geen voorzorgsmaatregelen nemen. Naast het dierenwelzijn zijn er nog andere belangrijke redenen om een dergelijk verbod uit te vaardigen zoals levensgevaarlijke ongevallen bij de mens, risico’s op brand en luchtvervuiling.
Bestrijding van ratten
De bestrijding van ratten en muizen organiseren we op een diervriendelijke manier. De bestrijding van ratten mag geen gevaar zijn voor andere dieren door het gebruik van gif.
We leggen eerst de focus op preventie door sensibilisatie van onze inwoners. We informeren en vragen onze inwoners om voedselresten en rondslingerend materiaal dat als nest- en schuilplaats kan gebruikt worden te vermijden.
Wanneer bestrijding dan toch noodzakelijk is gebruiken we bestrijdingsmiddelen die nevenvangsten zo veel mogelijk vermijden en een snelle dood veroorzaken.
We zijn van oordeel dat dieren die buiten worden gehouden (zoogdieren en pluimvee) steeds moeten kunnen beschikken over een natuurlijke of kunstmatige beschutting.
Voor paardachtigen is het al wettelijk voorzien dat ze over een schuilhok of natuurlijke beschutting moeten beschikken in het geval ze niet kunnen opgestald worden. Het permanent opstallen van dieren moet wel worden vermeden.
We stellen een nieuw plan van aanpak op met betrekking tot overlast door zwerfkatten.
We promoten actief het centraal meldpunt.
Vrijgelaten zwerfkatten worden gecontroleerd gevoederd en van beschutting voorzien.
Geen duurzame ontwikkeling zonder vrede
Met Prolaakdal willen we samen met de leden van het Forum Internationale Samenwerking en andere actoren blijven inzetten op inspraak en participatie rond ontwikkelingssamenwerking.
We zetten in op een toename van het budget voor internationale samenwerking. Het budget ontwikkelingssamenwerking mag van ons volgende legislatuur naar 2,5€ per inwoner gaan of € 41.750 in absolute cijfers.
We voorzien dit budget voor onze inwoners die actief zijn met een project in het zuiden, 11.11.11 en om een nieuwe doorstart te krijgen met onze zustergemeenten Tönisvorst en Jurbarkas.
We blijven met Laakdal voluit de kaart van een duurzame voedselstrategie trekken, waar Fair Trade deel van uitmaakt. We kiezen voor een duurzaam aankoopbeleid en kiezen om bij gunningen duidelijke duurzaamheidscriteria op te nemen.
We belichten het mondiale aspect van gemeenten en steden die bezig zijn met de reductie van broeikasgassen en streven naar ethisch en duurzaam investeren naar een bijna fossielvrije gemeente.
We zetten verder in op educatie van onze inwoners en scholieren aan de hand van hefbomen zoals de betoelaging van Noord-Zuidprojecten en van initiatieven zoals het Wereldfeest voor de Laakdalse scholen, YOUCA Action Day, Vredesgemeente, Wereld Water Dag en andere initiatieven.
We willen dat Laakdal een gemeente is en blijft waar iedereen zich thuis moet kunnen voelen. De veelzijdigheid en diversiteit is een troef en daar zetten we ook actief op in door een nieuwkomersbeleid te voeren samen met inwoners en burgerinitiatieven hieromtrent.
We pakken discriminatie en racisme aan. We moeten nog sterker inzetten op een gemeente Zonder Racisme en Discriminatie. En we staan achter praktijktesten om discriminatie te bestrijden.
We vernieuwen en versterken ons lidmaatschap van 'Mayors for Peace’ en nemen samen met de vredesbeweging een voortrekkersrol op om vrede zichtbaar en voelbaar te maken in de publieke ruimte, zoals het aanplanten van vredesbomen en het actief herdenken van wapenstilstand en ‘nooit meer oorlog’ op 11 November!!
Frank Sels is klaar om burgemeester te worden
Als lijstrekker is Frank Sels meer dan ooit klaar om burgemeester te worden van Laakdal. Als fiere Laakdallenaar is hij vastberaden om zich 200% in te zetten voor al onze deelgemeentes, zonder nationale inmenging of afleiding. Een unieke gemeente als Laakdal verdient een sterke en onafhankelijke partij die élk stukje Laakdal vertegenwoordigt.
Komende evenementen
20, 22 en 26 juni
De Stoel Laakdal ‘24
Ook dit jaar organiseren we ‘De Stoel’ met Prolaakdal. Dit jaar kan je meedoen op 20, 22 en 26 juni.
13 oktober 2024
Lokale en provinciale verkiezingen 2024
Op zondag 13 oktober vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Voor het eerst is dit niet verplicht.
Dit willen we
realiseren voor Laakdal
Met Prolaakdal hebben wij als politieke beweging enkele progressieve toetsstenen vastgelegd. Ons programma en onze acties borduren stuk voor stuk verder op onze kernwaarden.