Menu Sluiten

Trage wegen krijgen een naam

Laakdal gaat haar trage wegen in ere stellen en hen een naam geven. Maar liefst acht van die wegen krijgen nu een officiële straatnaam en op een later tijdstip ook een straatnaambord. “Dat is niet alleen belangrijk voor interventies van veiligheidsdiensten of voor het melden van bijvoorbeeld sluikstort, maar vooral ook om ze in beeld te brengen en te houden. Trage wegen bieden immers niet alleen een veilige, maar ook aangename verbindingen naar bijvoorbeeld school, werk of dorpscentrum”, aldus schepen van Mobiliteit en Verkeersveiligheid Frank Sels.

Trage wegen zijn openbare paden die hoofdzakelijk gebruikt worden door niet-gemotoriseerd verkeer, denk maar aan bospaden, jaagpaden, kerkwegels, oude spoorwegbeddingen, … Binnen de bebouwde kom zijn het vaak korte doorsteken die het gemakkelijk maken voor voetgangers en fietsers om een deel van de afstand die ze moeten afleggen in te korten.

De nieuwe namen zijn in Veerle: ‘Hondspatteke’ (Vorstse Baan -Warandepad) en ‘Kerkenpad’ (Warandepad – Kerkeveld – Kabienstraat), in Groot-Vorst: ‘Gertrudispatteke’ (Markt – Smissestraat) en ‘Donnapedje’ (Langedijk – Vogelzang), in Eindhout ‘Heidepad’ (Wouwerhoeve – Toekomstraat) en ‘Norbertinessenpad’ (Norbertijnenstraat – Toekomststraat) en in Klein-Vorst ‘Ceciliapad’ (Paanhuisstraat – Geelsebaan) en’ Heuvelpad’ (Lindestraat – Geelse Baan – Meidoornstraat – Eikenstraat).

”De trage wegen werden voorgelegd aan het Forum Cultuur en de Laakdalse Werkgroep voor Geschiedenis en Heemkunde voor een voorstel voor de straatnamen”, vult Frank nog verder aan. “Het was belangrijk om hierbij extra aandacht te schenken aan vrouwelijke straatnamen en ons Laakdals dialect. Op deze manier willen wij onze trage wegen in de kijker zetten en huldigen!”

Vergelijkbare artikels